ALEGERI PARLAMENTARE 2016

Alegeri Parplamentare 2016

Acum o săptămână în România au avut loc alegeri parlamentare. Biroul Electoral Central a anunțat rezultatele finale care arată astfel:

La Camera Deputaților:

PSD – 45,47%, 154 mandate la Camera Deputaţilor

PNL – 20,04%, 69 mandate la Camera Deputaţilor

USR – 8,87%, 30 mandate la Camera Deputaţilor

UDMR – 6,18%, 21 mandate la Camera Deputaţilor

ALDE –  5,62%, 20 mandate la Camera Deputaţilor

PMP – 5,34%, 18 mandate la Camera Deputaţilor

La Senat:

PSD – 45,67%, 67  mandate la Senat

PNL – 20,41%, 39 mandate la Senat

USR – 8,92%, 13 mandate la Senat

UDMR – 6,24%, 9 mandate la Senat

ALDE –  6,00%, 9 mandate la Senat

PMP – 5,65%, 8 mandate la Senat

Ce s-a întâmplat și cum s-a ajuns la aceste rezultate?

Rezultatul PSD este zdrobitor. Este rezultatul unei campanii electorale bune, în care au insistat pe prezentarea programului economic, în locul unor atacuri la adresa PNL și USR. Liviu Dragnea a câștigat experiență mediatică pe măsura trecerii campaniei, a livrat mesajele așa cum i-a recomandat echipa de consultanți. Echipă formată din străini, care a dat dovadă încă o dată de profesionalism, reușind cea mai consistentă campanie din peisaj.

Despre PNL. Au făcut greșeala clasică a partidului aflat în trena Președintelui: permanent și-au închipuit că există niște informații secrete care-i salvează miraculos, au crezut că un bețișor magic din dotarea recuzitei prezidențiale va schimba rezultatul alegerilor. Liberalii au făcut greșeală după greșeală, începând cu o campanie mult prea axată pe simbol, prea îndepărtată de realitate.  Românii așteptau un partid care să construiască, nu unul care să distrugă. Stilul de Ana Pauker pe care l-a adoptat președinta PNL Alina Gorghiu nu a făcut decât să crească antipatia din jurul lor, iar eterna lecție de marketing politic, pe care politicienii o refuză, este că alegătorii întotdeauna vor sancționa aroganța! 20 la sută este un rezultat normal pentru liberali, mai ales în cazul unei campanii ruptă de oameni.

USR nu reprezintă o surpriză decât pentru cei care nu știu să citească sondaje. La alegerile locale, la 48 la sută prezență la vot, PNL a luat 2,5 milioane de voturi. Acum, la 40 la sută prezență la vot, PNL a luat 1,4 milioane de voturi, iar USR 0,6 milioane de voturi. Cu alte cuvinte, USR nu a adus electorat nou la vot, ci a mâncat din cei care ar fi votat PNL. Tinerii care au votat USR, au făcut-o în stil de corporatist, ca răspuns la o campanie colorată, ușor hipsterească, simpatică, patetică, dar lipsită de conținut. Aici trebuie remarcat votul obținut în București, peste 25 la sută, față de 11 la sută ai PNL, un scor jenant...

ALDE și PMP, au reușit intrarea în Parlament. Singura lor caracteristică a fost construcția pe scheletul unui lider- Călin Popescu-Tăriceanu, într-un caz și Traian Băsescu, în celălalt - toți cei care urmează să intre în Parlament sub pulpana celor două partide fiind rezultatul eforturilor acestora. Nu conceptul de campanie le-a făcut să ia peste 5 la sută, ci discursul celor doi lideri.

Despre UDMR nu sunt multe lucruri de spus. Au dus o campanie eficientă, cu largul sprijin al lui Victor Orban și s-ar putea să-i vedem la guvernare.

PRU, partidul lui Sebastian Ghiță este ultimul pe lista celor notabili, rezultatul de aproape 3 la sută, arătând că dacă ar fi avut mai mult timp ar fi putut să facă o surpriză. Tipul de campanie pe care l-a dus, naționalism, anti-Soros, etc a dat rezultate pentru ei, dar și, paradoxal, pentru PSD căruia i-a mobilizat o categorie de electorat pe care nu putea să o scoată la vot singur.

                                                                                     (selecție comentarii Dan Andronic)