Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe sau George (din greaca Gheorghios «agricultor») este un sfânt pomenit de aproape toate Bisericile tradiționale, de obicei pe data de 23 aprilie. Este considerat patron al multor țări, regiuni și orașe.
Sfântul Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familie creștină de origine greacă, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian. Mai multe date nu se cunosc cu certitudine, neexistând nici un document al epocii care să conțină date concrete despre viața sa. Ceea ce se știe despre el a fost scris ulterior. S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele.
În anul 303, Împăratul Dioclețian a început lupta împotriva crestinilor. Lăcașuri de cult au fost dărâmate, adunările creștinilor au fost interzise, cărțile sfinte au fost arse, iar cei care refuzau să aducă jertfă zeilor erau întemnițați sau uciși. Sfântul Gheorghe nu s-a ferit să-și mărturisească credința în Hristos, motiv pentru care a fost întemnițat și supus la diverse chinuri: loviri cu sulița, tras pe roată, îngropat în var, lespezi de piatra puse pe piept, purtat deîncălțăminte cu cuie, bătaie cu vâna de bou etc, Touși se spune că nici una din aceste torturi nu l-a făcut să renunțe la credința sa. Mulți dintre cei prezenți la suferințele sale, uimiți de faptul că Sfântul Gheorghe a rămas nevătămat și că a înviat un mort (precum spune legenda), au renunțat la credința lor și au primit credința întru Hristos. Se spune că minunea învierii celui decedat a convins-o chiar și pe împărăteasa Alexandra, soția lui Dioclețian, să îmbrățișeze creștinismul.
Ulterior Sfântul Gheorghe a fost ispitit cu onoruri pentru a oferi jertfe zeilor ne-creștini, dar și aceste încercări au fost zadarnice. Pentru că nu s-a lepădat de credința în Hristos, Sfântul Gheorghe a fost în final condamnat la moarte prin decapitare, în ziua de 23 aprilie 304, care a ramas de atunci zi de prăznuire.
În conștiința populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel.
Legenda potrivit căreia sfântul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară este o legendă târzie, medievală. Adesea însă, iconografia recentă îl prezintă pe sfânt călare, doborând cu sulița un balaur, poate simbolic. Este vorba despre o legendă pioasă, în care Sfântul Gheorghe salvează cetatea Silena, din provincia Libiei, terorizata de un balaur. Această imagine a Sfântului a rămas în amintirea oamenilor ca model de curaj în lupta cu diavolul. Unii comentatori sunt însă de părere că este vorba doar de o preluare târzie a mitului grec despre Perseu și Andromeda.
Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos. Pe acest steag se află și rugăciunea Sfântului Ștefan cel Mare către Sfântul Gheorghe: "O, luptătorule și biruitorule, mare Gheorghe, în nevoi și în nenorociri grabnic ajutător și cald sprijinitor, iar celor întristați, bucurie nespusă, primește de la noi această rugăminte a smeritului tău rob, a Domnului Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu, Domnul Țării Moldovei. Păzeste-l pe el neatins în lumea aceasta și în cea de apoi, pentru rugăciunile celor ce te cinstesc pe Tine, ca să Te preamărim în veci. Amin. Și aceasta a făcut-o în anul 7008 (1500), în al 43 an al Domniei Sale“. Pecetea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei poartă chipul Sfântului Gheorghe, preluat după steagul de lupta al Sfântului Ștefan cel Mare.
În 1222, regele Angliei, Richard Inimă de Leu, l-a ales pe Sfântul Gheorghe patronul spiritual al Casei Regale și al întregii țări. Regele Edward al III-lea a înființat "Ordinul St. George", iar Crucea Sfântului Gheorghe a devenit mai târziu, steagul Angliei, "Union Jack". Marele Mucenic Gheorghe este considerat și ocrotitorul Georgiei, Armeniei, Maltei, Lituaniei, Serbiei.
Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Forțelor Terestre ale Armatei Române.
De Sfântul Gheorghe, aproape un milion de români își aniversează onomastica. La mulți ani tuturor celor ce poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe.