Superstitii haioase ale romanilor

Superstitii Banner

Superstiţia, asa cum este ea definita filologic, apare ca o credinţă primitivă, bazată pe rămăşiţe ale magiei şi animismului, pe concepţii retrograde, neconforme cu nivelul cunoaşterii ştiinţifice, pe admiterea forţei spiritelor bune şi rele, a miracolelor, farmecelor, vrăjilor si semnelor prevestitoare.

Deşi neacceptate de Bisercă, superstiţiile şi-au ocupat bine locul în sufletele românilor. Românii sunt superstiţioşi prin natura lor. Suntem un popor care crede în farmece, deochi şi ne este teamă de aşa-zisele spirite rele. Psihologii sunt de părere să superstiţiile ţin de gradul de educaţie, dar şi folclorul românesc.

Oamenii de la ţară mai ales sunt cei care respectă superstiţiile legate de religie pentru că se tem de mânia lui Dumnezeu. Printre cele mai ciudate, dar şi cunoscute superstiţii se numără cele legate de sărbători: să nu faci curat, să nu speli, să nu calci şi să nu te speli pe cap atunci când este o sărbătoare cu cruce roşie în calendar.

Când preotul îţi iese în cale îţi merge rău. Alţii cred că dacă te uiţi noaptea în oglindă ţi se poate apropia moartea pentru că poţi vedea imagini din altă lume.

imagesZiua 13 este cunoscută de toată lumea ca fiind una cu ghinion şi dacă mai pică şi marţea, îi face pe unii oameni să nu mai iasă din casă.

Superstitiile legate de obtinerea norocului sunt destul de diverse.Se spune ca vei avea noroc daca vezi un cosar, o stea cazatoare.Norocul te va insoti si daca ai la tine un trifoi cu 4 foi, un zar, un picior de iepure,o scoica, daca imbraci o haina pe dos, daca stranuti de 3 ori inainte de micul dejun, daca te uiti la luna plina peste umarul drept, daca versi vinul din pahar in timpul unui toast, daca mergi prin ploaie, daca versi chibrituri pe jos.Vei avea noroc toata ziua si daca eviti sa calci pe crapaturile din asfalt, vezi o moneda pe jos si o ridici, intalnesti un caine dalmatian, un cal alb, o capra cand esti intr-o calatorie importanta, un pescarus.Totodata, norocul te urmareste si daca un fluture sau o broasca iti intra in casa sau la polul opus daca ucizi un sarpe.

Multe superstiţii la români ţin de nivelul de trai. Printre cele mai ciudate superstiţii legate de sărăcie se numără cele care spun: să nu punem geanta pe jos că sărăcim, să nu ducem gunoiul seara din acelaşi motiv, să nu dăm bani cu împrumut sau să nu cheltuim bani lunea, că atunci aşa va fi toată săptămâna. De asemenea din popor se spune că dacă ai bani în buzunar de Revelion ai noroc sau dacă găseşti bani să nu îi cheltui, ci să îi păstrezi că-ţi vor aduce mai muţi. O altă superstiţie extrem de ciudată spune că atunci când auzi cucul cântând prima oară să ai bani în buzunar.

Foarte cunoscută este superstiţia care spune că dacă îţi plouă la nuntă înseamnă belşug.

Din popor se spune să nu dai acul direct din mână pentru că îşi dai norocul. De asemenea nu este bine să te întorci din drum şi nici să ieşi cu stângul din casă. Se mai spune că îm prima zi a anului trebuie să îti intre primul un bărbat în casă.

Este dezastru dacă o pisică neagră îţi iese în cale şi trebuie să faci neapărat trei paşi înapoi şi să scuipi în sân.

Trecutul pe sub scara este si el pus sub semnul superstitiilor.Nu trebuie sa treci pe sub o scara, de orice fel ar fi ea, de zugrav, de biblioteca, de lemn pentru urcat in copac.Daca treci pe sub ea, pune-ti o dorinta cand esti sub scara.

Una dintre cele mai amuzante superstiţii este aceea a mâncărimii nasului. Se spune că dacă te mănâncă nasul iei bătaie. Tot legată de mâncărimi este şi superstiţia conform căreia, dacă te mănână palma, iei bani. Nici piciorul nu a scăpat de superstiţii, astfel că, unii români cred în ideea că, dacă te mănâncă talpa faci drum.

Superstitiile in privinta sarii sunt antagonice.Daca presari sare pe pregul unei case noi, aceasta va proteja casa de rau. Totadata, daca versi sarea pe masa este semn de cearta.

Tot la capitolul superstiţii amuzante se numără şi cusutul. Se spune că dacă vei coase îmbrăcat cu haina pe care o coşi trebuie să ţii o aţă în gură ca să nu îţi coşi mintea. De asemenea, bunicii spun că, atunci când sugiţi, înseamnă că te pomeneşte cineva.
Foarte populare sunt şi superstiiţiile legate de măritiş şi familie. Se spune că o mireasă are ghinion dacă vede în ziua nunţii altă mireasă. Iar dacă stai în colţul mesei sau te atinge cineva cu mătura nu te mai măriţi.

Se spune că cine se căsătoreşte în luna mai va regreta toată viaţa, căci aceste căsnicii se termină la fel de repede precum se scutură petalele florilor de primăvară. Chiar şi furatul miresei este o superstiţie. Mai mulţi nuntaşi, pe ascuns, şi feriţi de privirile mirelui şi ale naşilor, răpesc mireasa şi o duc într-un loc ştiut numai de ei. Apoi aduc pantoful acesteia sau altă dovadă pentru a demonstra mirelui că într-adevăr mireasa este la ei. Pentru a o aduce înapoi, se cere o răscumpărare. Aceasta poate fi plătită în sticle de bautură, mici atenţii sau chiar îndeplinirea unor sarcini haioase.

Tot la capitolul superstiţii amuzante regăsim şi aruncarea pantofului vechi după cel care pleacă din casă, în semn de noroc.

Potcoava, in general, este aducatoare de noroc. Potcoavele de cal sunt  puse de unii chiar deasupra usii la intrare. Cel ce gaseste o potcoava este un om norocos, mai ales, dat fiind faptul ca, in zilele noastre, acestea sunt foarte rare.

Alte superstiţii sunt legate de bebeluşi. Se spune că nu le tai unghiile la copii pentru că devin hoţi, iar femeia gravidă nu trebuie să privească pisici pentru că va naşte un copil păros.

Alte superstiţii respectate cu sfinţenie de unii români: nu te speli pe păr marţea pentru că ai ghinion şi nu ai voie să speli rufe sâmbăta pentru că dai apă la morţi. Cei care se sărută şi se îmbrăţişează peste prag se despart. Dacă răstorni mămăliga şi faci o gaură în mijloc sau daca îţi prinzi părul şi uiţi o şuviţă liberă pleci la drum lung. Dacă verşi cafeaua vei primi bani. Dacă scapi tacâmurile pe jos înainte de masă va veni un musafir flămând la masă.