Ziua Națională a României

Ziua Romaniei - Adunarea de la 1918 image

Ne apropriem cu pași repezi de Ziua Națională a României. 1 Decembrie a fost adoptată prin lege după înlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România. 1 Decembrie încununează lupta Transilvaniei pentru unirea națională și marchează momentul creări României Mari.

Așa cum sublinia și istoricul Florin Constantiniu “…Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.”

Toți Românii valorează această sărbătoare, dar în special militarii, care în fiecare an, pregătesc o paradă la București. Anul acesta însă, va fi o paradă specială deoarece se împlinește un secol de când Romania a intrat în Primul Război Mondial. Pentru defilare, armata Română pregătește un traseu nou, avioane (F-16 Fighting Falcon) care vor brăzda pentru prima oară cerul capitalei și noi uniforme militare care vor intra în dotarea armatei din ianuarie 2017. Primii care vor defila în Piaţa Constituţiei, de la ora 11.00, vor fi cei 2.700 de militari, cu 280 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naţionale. Vor urma angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază. Militarilor români li se vor alătura cei din Franţa, Polonia, Republica Moldova, Turcia şi SUA.

Ziua Romaniei - A fi patriot image

Ziua Romaniei - Maratonul reantregirii nemaului image

Alte activități de sărbătorare organizate în capitală și în țară:

  • în parcul Al. I. Cuza din București Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc. (http://www.maraton1decembrie.ro/)
  • Luminile de sărbătoare din Bucureşti vor fi aprinse de 1 decembrie, din Piaţa Constituţiei, de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Tot atunci se va deschide și Târgul de Crăciun în Piața Constituției.
  • La Alba Iulia manifestările vor începe la ora 9.00 cu ceremonii militare de depunere de coroane şi jerbe cu flori, la statuile lui Ion I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria şi Mihai Viteazul. La ora 11.45, în faţa Sălii Unirii, clădire în care s-a hotărât şi semnat actul de Unire, are loc primirea Soliilor din Cetăţile de Scaun, iar cei prezenţi vor asculta mesaje emoţionante care vor aduce aminte de momentele petrecute la 1918. La ora 12.00 va avea loc un “Te Deum” la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, iar o oră mai târziu o paradă militară spectaculoasă, în cadrul căreia vor defila circa 800 de militari, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă şi autospeciale. Dispozitivul de defilare va fi format din reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Pompierilor, Armatei, Serviciului Român de Informaţii şi Poliţiei Locale. Totodată, ca în fiecare an, şi Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia va participa cu două plutoane. Parada militară va dura circa 60 de minute şi se va organiza, la fel ca anii trecuţi, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 şi împrejurimi. De la ora 14.00, pe Latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina, va avea loc evenimentul denumit ”Marea Unire a Bucătarilor”, în cadrul căruia vor fi preparate trei tone de fasole şi cârnaţi. Seara se va încheia cu un spectacol de artificii, denumit ”Emotion Romania”, care va începe la ora 22.00. Potrivit firmei care organizează show-ul, acesta va avea un concept unicat. Structurile pirotehnice vor fi folosite în premieră în România, spectacolul va avea viziune 3D, iar pe cer va fi văzută cea mai mare inimă proiectată vreodată în România în cadrul unui astfel de show.

Așadar, se prevede o sărbatoare din ce în ce mai patriotică, care să înnobileze sufletele tuturor românilor, nu numai din România, dar și de peste hotare.

Hai să ne mândrim înca odată că suntem Români și că “iarba verde de acasă să ne rătăcim prin lume nu ne lasă”! La mulți ani!